Naizmenično nosno disanje Štampaj
Ronjenje na dah - Korisno je znati...
 
 
Tanya Streeter
Sedite u udoban položaj uspravne kičme. Budite onoliko opušteni koliko je to moguće, ali ne dozvolite da vam leđa klonu. I u svakodnevnom životu izbegavajte dugotrajno sedenje, a naročito pogrbljenih leđa. Naprotiv, usvojite naviku da čitate, pišete itd. uspravne kičme, jer to olakšava energetske tokove povezane s entuzijazmom i plemenitim idejama i olakšava postizanje nepomućenosti postojanja.

Najpre skroz izdahnite, a zatim započnite sa naizmeničnim nosnim disanjem (ANULOMA VILOMA PRANAYAMA) i izvedite barem 7 uzastopnih ciklusa takvog disanja. Jedan ciklus se sastoji od udisanja kroz levu nosnicu, zadržavanja daha nakon udaha kroz levu nosnicu, izdisanja kroz desnu nosnicu, udisanja kroz desnu nosnicu, zadržavanja daha nakon udaha kroz desnu nosnicu i izdisanja kroz levu nosnicu. Nakon izdisanja kroz levu nosnicu odmah započnite sledeći ciklus udišući kroz istu (levu) nosnicu. Dišite polako i duboko (ali bez forsiranja), onim ritmom koji vam prija. Trebalo bi da budete skoncentrisani isključivo na disanje. Dakle, činite to sasvim svesno.

Možete nastaviti s ovakvim disanjem onoliko dugo koliko želite. Međutim, ako ste početnik preporučljivo je da prilikom prve seanse (vežbanja) ne praktikujete duže od 7 minuta. Ako osetite želju da produžite trajanje svake pojedine seanse, učinite to postepeno.

Korisno je da steknete naviku svakodnevnog vežbanja svesnog disanja, ponavljanja Mokša-mantre itd., da bi se pročistili i podigli svoj opšti energetski nivo. Mnogo sadhane (spiritualne prakse) samo jedan dan u nedelji ili vikendom, ne može sasvim nadoknaditi odsustvo sadhane tokom preostalih dana. U redu je da povremeno vežbate više nego obično, ako je to dopuna svakodnevnom (rutinskom) vežbanju. Inače, udarni (probojni, intenzivni) treninzi bilo koje vrste mogu biti opasni za one koji se nisu sistematski pripremali, korak po korak.
 

Za vreme vežbanja naizmeničnog nosnog disanja leva ruka je položena na levom kolenu. Ako želite, možete levom rukom oblikovati neku Mudru (npr. Jnana mudru ili Ćin mudru, koja se izvodi sastavljanjem jagodice palca s vrhom kažiprsta tj. isto kao i Jnana mudra, ali je dlan šake okrenut prema gore, a ne nadole kao kod Jnana mudre) ili energetski pečat.

Desnom rukom regulišite protok vazduha kroz nosnice
Jagodicom desnog palca vršite pritisak na desno nosno krilo dok udišete kroz levu nosnicu, a kažiprstom desne ruke pritisnite levo nosno krilo (tako onemogućavate prolaz/izlaženje vazduha kroz levu nosnicu) za vreme izdisaja kroz desnu nosnicu. Jagodicom kažiprsta desne ruke pritisnite levu nosnicu tokom udaha kroz desnu nosnicu, a jagodicom palca iste šake pritisnite desnu nosnicu kad izdišete kroz levu. Osim udisaja (puraka) i izdisaja (rećaka) ciklus obično sadrži i zadržavanje daha (kumbhaka) nakon udaha ili/i nakon izdaha. Za vreme zadržavanja daha u plućima možete, ako želite, zatvoriti obe nosnice da bi bili sigurni da vam vazduh nigde ne izlazi kroz nosnice. Čim se pojave prvi znaci sklonosti da ispustite dah, učinite to polako i bez zaleta. Nemojte izdahnuti naglo i istrzano nego ravnomerno i usporeno. Spojene/poravnate jagodice srednjeg prsta i kažiprsta dodiruju centar između obrva. Takođe, postoji varijanta u kojoj su srednji prst i kažiprst savijeni prema dlanu umesto da dodiruju ovaj centar. Jagodica desnog palca s desne strane i jagodica kažiprsta s leve strane, lagano dodiruju kožu nosa (iznad masnog tkiva s jedne odnosno druge bočne strane nosa) čak i kad je leva ili desna nosnica otvorena dok udišete kroz nju, tj. nema potrebe da odmičete prste od nosnih krila.
 

Opisani položaj desne ruke poznat je kao NASAGRA MUDRA i koristi se u onim tehnikama pranayame u kojima treba zatvoriti jednu nosnicu da bi se udahnulo/izdahnulo kroz suprotnu. Tokom izvođenja nosne (nasagra) mudre lakat desne ruke nije odmaknut od tela nego je blizu i donekle ispred grudnog koša, a podlaktica stoji gotovo (ali ne sasvim) vertikalno.

Praktično iskustvo i (racionalna) logika govore da je, ako se koristi samo jedna ruka, bolje koristiti samo desnu. Deo razloga/objašnjenja je sadržan u činjenici da se pri korišćenju desne šake za nasagra mudru, domali prst dovodi u kontakt sa levim nosnim krilom i s nosnicom koja je podudarna s principom Meseca (=YIN). Kažiprst korespondira sa Suncem.

Praktičari koji provode mnogo vremena u takvim vrstama pranayame koje zahtevaju nasagra mudru, ponekad podupiru desnu ruku koristeći se maramom zavezanom oko vrata, zbog zamora. Ali, ako ste dovoljno skoncentrisani samo na disanje, zamor ne bi trebali ni da osetite.

 

 

(Swami Brahmajnanananda)

 
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.