Standardno Yoga disanje Štampaj
Ronjenje na dah - Korisno je znati...
 
 
Patrick MusimuZapočinje se maksimalnim izdahom na kraju kojeg treba stegnuti trbušne mišiće.

Zatim opustite trbušne mišiće (s kojima ste istisnuli ostatke istrošenog vazduha) pa će usled spuštanja dijafragme (mišićno-vezivna pregrada koja deli trbušnu šupljinu od grudne) vazduh ulaziti u donje delove pluća. Taj pokret pasivnog ispupčavanja stomaka glatko prelazi u pokret razmicanja rebara, odnosno širenja grudnog koša.

Standardno Yoga disanje obavezno uključuje abdominalnu, torakalnu i klavikularnu komponentu disanja, pri čemu trbušna faza udaha prelazi u grudnu, a grudna u podizanje ključnih kostiju, s tim da ramena ostaju opušteno spuštena.

Zatim sledi zadržavanje daha (koliko vam prija), pa vrlo usporeni izdisaj, pri kojem spuštanje ključnih kostiju prelazi u splašnjavanje grudnog koša i, na kraju, splašnjavanje grudnog koša prelazi u potiskivanje muskulature trbušnog zida ka kičmi.

Izdisaj je pasivan, s tim da na kraju možete aktivno kontrahovati trbušne mišiće. Usporavanje izdisaja znači da, ako je udah trajao npr. sedam sekundi, onda (nakon zadržavanja daha nekoliko sekundi ili vše) sledi izdisaj u tajanju od sedam do četrnaest sekundi, tj. izdisaj je po pravilu uvek duplo sporiji od udaha, ili treba da traje barem onoliko dugo koliko i udisaj.

 

Standardno Yoga disanje kroz nos trebalo bi da postane/bude vaš uobičajen način disanja. Da biste to postigli, vežbajte ga u raznim situacijama (npr. dok sedite čekajući negde u redu) tokom dana. Svakodnevno ga vežbajte, mnogo puta i po nekoliko minuta. Dok to radite, nastojte da budete što opušteniji i uspravne kičme, s tim da se leđima ne oslanjate na bilo kakav naslon.


 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.