Izveštaj sa postižanja novog nacionalnog rekorda Srbije u disciplini Variable Weight PDF Štampaj E-pošta
Autor Administrator   
cetvrtak, 04 decembar 2014

Blue Hole, Dahab, Egypt.

25.11.2014.

Bojan Risimović

 

Pripreme za postizanje novog nacionalnog rekorda Srbije u disciplini Variable Weight trajale su 4 sedmice, intenzivnog treninga uz nadzor mog prijatelja i trenera Stéphane Tourreaux. Tokom tog vremana postigao sam nemoguće - napredovao sam u dubini za 30 metara!

Tokom treninga koristili smo specifične tehnike istezanja i fizičkog treninga, kao i napredne tehnike mentalne pripreme kao što su autohipnoza, vizualizacija zarona i mentalna programacija. Takođe, imao sam priliku da upoznam mnoge vrhunske atlete što mi je poslužilo kao dodatna inspiracija.

Uspeo sam da postavim novi nacionalni rekord Srbije u disciplini Promenljive težine (Variable Weight). Ovaj rekord nije bilo lako postići jer sam morao da se izborim sa raznim preprekama  kao što su fizički i psihički umor, nesigurnost i stres. Ipak, uspeo sam da uspešno završim zaron na dubinu od 80m u trajanju od 3 minuta i 5 sekundi. Sam zaron je bio veoma prijatan i poučan. Tokom zarona sam prvi put u životu iskusio takvu dubinu i narkozu nitrogenom (kao posledicu takve dubine). Nažalost, tokom prve faze zarona, neočekivano, linija je počela da se okreće, zajedno sa mnom koji sam se držao za nju (uzrok tome je, najverovatnije, polukružan oblik samih tegova koji su se prilikom pada ponašali kao neka vrsta propelera). Sam zaron trajao je duže nego inače. Kada sam stigao na dno linije osetio sam efekte narkoze usled koje sam se osećao vrlo zadovoljno i ispunjeno zbog pogleda na dno i koralni luk Blu Hola. Na dnu linije zadržao sam se 10 do 15 sekundi što je izazvalo jaku kontrakciju koja je, verovatno, prouzrokovala lung squeeze (ali ne i gubljenje svesti) kada sam izašao na površinu. To me nije omelo da ispravno uradim AIDA protkol, uz asistenciju trenera.

Napomenuo bih da je ovo moje prvo takmičenje u okviru AIDA federacije i da sam na njemu postigao nacionalni rekord, kao i trenutno najdublji zaron među članovima AIDA Srbije.

Dodao bih i to da otkazujem pokušaj postavljanja novog rekorda u disciplini Free Immersion, koji je zakazan za sutra (27.11.2014.), zbog opreza i razumnog  pristupa ronjenju na dah, kao i saveta  Stéphane Tourreaux-a i Morgan Bourc'his-a Ovo je tek početak moje karijere i iz dosadašnjeg iskustva sam mnogo naučio. Nadam se novim dubokim zaronima i rekordima u narednim mesecima. Moja avantura se nastavlja kroz Jugoistočnu Aziju gde ću boraviti narednih meseci sa svojom divnomdevojkom Kristinom Babić, koja mi je sve vreme bila velika podrška.

Veliko hvala Stéphane Tourreaux, mojoj porodici i prijateljima koji su sve vreme verovali u mene i podržavali me na putu do ovog rekorda. Takođe, zahvaljujem i učesnicima takmičenja: sudijama Wendy Timmermans i Shaun Blue, bezbednosnim roniocima Kristof Coenen i Gritti InViaggio i snimateljki Lorraine Horesh.

Poslednji put ažurirano ( cetvrtak, 04 decembar 2014 )
 
Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.