AIDA Srbija dobila 4 instruktora ronjenja na dah
Novosti - Rad udruženja
 
Polaganje teorijeAIDA Srbija dobila je četiri nova instruktora ronjenja na dah. Kurs su sa uspehom završili Darija Subotin, Goran Pejčić, Uroš Kojić i Uroš Nikolić. Instruktor trener bio je Andreas Falkenroth iz Nemačke, a kurs je održan u Zelenici, u blizini Herceg Novog  u Crnoj Gori. Za vreme kursa, koji je trajao 9 dana (20. - 28. jula),  novi instruktori morali su da savladaju kako teorijski, tako i praktični deo.
 
 
Andreas FalkenrothTeorija se odnosila uglavnom na standarde AIDA International vezane za edukaciju, načine prenošenja znanja polaznicima nižih kurseva i standarde bezbednosti u ronjenju na dah, iz čega su na kraju imali test, a drugi deo teorije odnosio se na prezentacije kurseva. U okviru praktičnog dela, svako od polaznika morao je da ispuni tražene minimume : 4 minuta u statičkoj apnei, zatim zaron na 40m, zaron na 30m u trajanju od 1:30, 5 zarona na 20m, sa minutom pauze izmedju zarona, tehnike treninga i pripreme ronilaca na dah, različita spašavanja, od kojih je najteže bilo izvući onesvešćenog ronioca sa dubine od 25 metra, a zatim ga vući po površini 50m, istovremeno primenjujući BTT tehniku, i još mnogo toga.
 
Polaznici su morali i da održe prezentaciju kurseva u otvorenoj vodi. Tehničku podršku na licu mesta (barka, izbor lokacija za ronjenje, i obezbedjivanje mesta zarona) pružili su nam ronioci na dah iz Crne Gore, Dušan Nakićenović i Milivoj Perušković. Iako je kurs za instruktore bio vrlo zahtevan i naporan, imali su i nekoliko trenutaka za opuštanje, druženje i razmenu iskustava. Sada novim instruktorina ostaje da stečena znanja i iskustvo prenesu što većem broju ronilaca na dah. Želimo im puno sreće i uspeha u tome!

Radomir N. Saičić,
član UO AIDA Srbija zadužen za edukaciju
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.