Poništeni svetski rekordi Natalije Molčanove
Novosti - Arhiva
 
Natalia Molchanova AIDA International upravo je objavila da je Bil Stromberg, bivši predsednik ove svetske asocijacije, kažnjen penalima za prošlogodišnje takmičenje u ronjenju na dah, na kom je ruskinja Natalia Molčanova oborila dva svetska rekorda (CWT -101m i FIM -90m). Naime, neke sudije viših nivoa pobunile su se da je Stromberg u to vreme imao trostruku ulogu na takmičenju (bio je organizator takmičenja, glavni sudija, a istovremeno i lični trener  familije Molčanov), što je strogo zabranjeno po AIDA pravilima. S toga je sadašnji Izvršni odbor AIDA International prihvatio žalbu i doneo odluku o primeni sledećih mera protiv Bila Stromberga:
 
 
1. 6 meseci suspenzije kao sudija  (od 1. maja do 1. novembra 2010. godine)
2. 9 meseci suspenzije kao sudijski instruktor (od 1. maja 2010. do 1. februara 2011. godine)
3. 6 meseci pod prismotrom i proverom u vezi ovih aktivnosti  (od 1. maja do 1. novembra 2010. godine)
4. tokom 6 meseci suspenzije zabranjeno mu je da na bilo koji način deluje u vezi takmičenja i obaranja rekorda, posredno ili neposredno.
 
Natalia MolchanovaS druge strane, Natalia je najviše oštećena ovom odlukom AIDA International, s obzirom da su u pitanju njena dva najbolja rezultata u dubinskim disciplinama i svetski rekordi za koje se prilično teško izborila protiv amerikanke Sare Kempbel. Međutim, još i tada na takmičenju se "dizala prašina" oko ovih rekorda, pa je ovakva odluka bila i očekivana, iako niko ne osporava veštinu i rezultate Natalie Molčanove. Sudeći po njenoj spremnosti, možemo se nadati da će Natalia ove svetske rekorde uskoro ponovo ozvaničiti.
 
Nedavno je najavila obaranje svetskih rekorda u disciplinama Promenljivi balast (Variable Weight - VWT) i Bez ograničenja (No Limit - NLT). Događaj je najavljen za period između 12. i 20. juna ove godine, na grčkom ostrvu Kalamata.
 
 
(izvor: Shark-Freediving.com)
 
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.