AIDA kurs za ronioca na dah sa 3 zvezde
Novosti - Rad udruženja
 
Teorijski deo kursaU organizaciji AIDA Srbija, 9. i 10. avgusta 2009. godine održan je kurs za AIDA ronioca na dah sa 3 zvezde (AIDA Freediver***). Kurs je održao AIDA instruktor Andres Pap, a polaznici su bili:
Darija Subotin
Uroš Kojić
Goran Pejčić
Radomir N. Saičić

Teorijski deo kursa održan je 9. avgusta u Beogradu, u prostorijama AIDA Srbija, a praktični deo narednog dana, na Rgotskom jezeru, u okolini Zaječara. Polaznici su uspešno usvojili teorijska znanja i praktične veštine, predviđene za ovaj nivo sertifikacije.
 
 
Radomir N. SaičićMeđutim, u realizaciji obuke na otvorenoj vodi pojavio se jedan problem: suprotno informacijama koje su se mogle dobiti o Rgotskom jezeru (prozračna, topla voda, maksimalna dubina preko 40m), pokazalo se da maksimalna dubina ne prelazi 15m, što je onemogućilo izvođenje zarona na 24m u disciplini konstantni balast, takođe predviđenog ispitom. S obzirom na to da Darija Subotin i Uroš Kojić imaju zvanične rezultate na AIDA takmičenjima koji prevazilaze pomenutu dubinu, ovi rezultati su im priznati i stekli su zvanje ronioca na dah sa 3 zvezde. Radomir N. Saičić i Goran Pejčić će svoje ronilačke sposobnosti tek morati da dokažu pred AIDA sudijama, na lokaciji koja ima veću dubinu, što bi trebalo da bude ovog leta u Dahabu (Egipat).

Polaznici kursa su imali priliku da upoznaju neke specifičnosti ronjenja na dah u jezeru: termoklimu na 7m dubine, gde temperatura trenutno pada sa prijatnih 27oC na daleko manje prijatnih 12oC, zatim ronjenje u potpunom mraku koji vlada na dubini većoj od 9m i slično. O sigurnosti polaznika kursa, pored instruktora Papa, brinuo je i Ernest Kloze, skuba ronioc i vlasnik ronilačkog kluba "Posejdon" iz Bečeja.
 
 
Polaznici kursa sa instruktorom 
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.