Info

 
Svake godine se kod nas održava Festival podvodnog filma, a ove godine će to biti 14. put po redu. Ova manifestacija osnovana je sa ciljem da što veći broj ljudi upozna svet koji leži ispod površine vode. Obaveštavamo vas da će se ove godine 14. Međunarodni festival podvodnog filma održati od 10. do 12. decembra u Beogradu, u Jugoslovenskoj kinoteci, a otvaranje festivala je u petak, 10. decembra 2010. godine, sa početkom u 20 časova. Tokom dva dana projekcije su od 19h i 21h. Organizator manifestacije je KPA "Beograd".
 
 
 
 
AIDA kurs za ronioca na dah sa 3 zvezde
Novosti - Rad udruženja
 
Teorijski deo kursaU organizaciji AIDA Srbija, 9. i 10. avgusta 2009. godine održan je kurs za AIDA ronioca na dah sa 3 zvezde (AIDA Freediver***). Kurs je održao AIDA instruktor Andres Pap, a polaznici su bili:
Darija Subotin
Uroš Kojić
Goran Pejčić
Radomir N. Saičić

Teorijski deo kursa održan je 9. avgusta u Beogradu, u prostorijama AIDA Srbija, a praktični deo narednog dana, na Rgotskom jezeru, u okolini Zaječara. Polaznici su uspešno usvojili teorijska znanja i praktične veštine, predviđene za ovaj nivo sertifikacije.
 
 
Radomir N. SaičićMeđutim, u realizaciji obuke na otvorenoj vodi pojavio se jedan problem: suprotno informacijama koje su se mogle dobiti o Rgotskom jezeru (prozračna, topla voda, maksimalna dubina preko 40m), pokazalo se da maksimalna dubina ne prelazi 15m, što je onemogućilo izvođenje zarona na 24m u disciplini konstantni balast, takođe predviđenog ispitom. S obzirom na to da Darija Subotin i Uroš Kojić imaju zvanične rezultate na AIDA takmičenjima koji prevazilaze pomenutu dubinu, ovi rezultati su im priznati i stekli su zvanje ronioca na dah sa 3 zvezde. Radomir N. Saičić i Goran Pejčić će svoje ronilačke sposobnosti tek morati da dokažu pred AIDA sudijama, na lokaciji koja ima veću dubinu, što bi trebalo da bude ovog leta u Dahabu (Egipat).

Polaznici kursa su imali priliku da upoznaju neke specifičnosti ronjenja na dah u jezeru: termoklimu na 7m dubine, gde temperatura trenutno pada sa prijatnih 27oC na daleko manje prijatnih 12oC, zatim ronjenje u potpunom mraku koji vlada na dubini većoj od 9m i slično. O sigurnosti polaznika kursa, pored instruktora Papa, brinuo je i Ernest Kloze, skuba ronioc i vlasnik ronilačkog kluba "Posejdon" iz Bečeja.
 
 
Polaznici kursa sa instruktorom 
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.