Info

 
Ronjenje na dah postaje sve manje i manje popularno. Možda se neko neće složiti s ovim, ali najnovija statistika pokazuje upravo tako. Iako nikada nije ni bilo naročito popularno, činjenica je da ljudi sve manje pretražuju internet u vezi ronjenja na dah. U to se možete i sami uveriti, ako pogledate Google Trends (tražena reč: "freediving").
 
Detaljnije...
 
24 sata dinamika
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
Sandi BitencSandi Bitenc iz Maribora juče je započeo trku "24 sata dinamika" u 18 časova, sa zadatkom da preroni što veću razdaljinu u roku od 24 sata. Danas u isto vreme završio je trku sa rezultatom od 51 km i 100 m, što ujedno predstavlja i novi svetski rekord u ovoj disciplini.
 
Zaron je imao ukupno 1022 kruga u 50 metarskom bazenu. Jorg Jansen je obavio i kratak intervju sa Sandijem na licu mesta, koji možete pogledati ovde.
 
 
 
 
 

26. jun 2009. godine

 
 Večeras u 18 časova, u Mariboru, počinje najavljeno takmičenje pod nazivom "24 sata dinamika". Najveći favorit je slovenac Sandi Bitenc, koji će pokušati da obori trenutni Ginisov rekord od 44 km, a koji je postavio još 2001. godine francuz Endi Li Sos.
 
Svi zainteresovani mogu preko interneta pratiti uživo tok događaja, koji je obezbedio Jorg Jansen, administrator sajta Shark-Freediving.
 
 
 

15. maj 2009. godine

 
Iako nije zvanična AIDA disciplina, tzv. "24 sata dinamika" je sve popularnija među roniocima na dah. Jedan od zaljubljenika ove discipline je i Sandi Bitenc iz Slovenije, koji je najavio obaranje svetskog rekorda u ovoj neobičnoj disciplini, a koji bi trebao da se dogodi tokom festivala u Mariboru, 26. juna 2009. godine.
 
Ovaj način ronjenja podrazumeva da ronioc  preroni što veću razdaljinu tokom 24 sata, uz najkraće moguće pauze. Roni se u 50 metarskom bazenu, a jedno od pravila je i da ukupno vreme pauze ne sme biti duže od 9'20'' u jednom satu.
 
Trenutni rekorder je francuz Endi Li Sos, koji je postavio rekord u decembru 2001. godine, preronivši na ovaj način čitavih 44 kilometara. Prvi postavljen rekord u ovoj disciplini bio je 23 km, a postigao ga je takođe francuz Frensis Brukini, u maju daleke 1991. godine.
 
 
 
 
 
 
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.