Info

 
Svake godine se kod nas održava Festival podvodnog filma, a ove godine će to biti 14. put po redu. Ova manifestacija osnovana je sa ciljem da što veći broj ljudi upozna svet koji leži ispod površine vode. Obaveštavamo vas da će se ove godine 14. Međunarodni festival podvodnog filma održati od 10. do 12. decembra u Beogradu, u Jugoslovenskoj kinoteci, a otvaranje festivala je u petak, 10. decembra 2010. godine, sa početkom u 20 časova. Tokom dva dana projekcije su od 19h i 21h. Organizator manifestacije je KPA "Beograd".
 
 
 
 
Apsolutni rekorderi
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
Kit ulješturaApsolutni rekorder, ne samo kod sisara već kod svih živih bića koji udišu vazduh plućima, je kit ulještura (Sperm whale). U veoma jakoj konkurenciji on ima najveću zabeleženu dubinu. Na obalama Dominikanske republike, u Karibima, 1991. godine naučnici okeonografskog instituta Woods Hole zabeležili su zaron jednog od posmatranih kitova na 2.000m, koji je trajao 1 sat i 13 minuta.
 
 
Pretpostavlja se da to nije njihova granica, jer su neka kasnija ispitivanja pokazala da su sposobni za zarone i preko 3.100m.
 
 
Zabeleženi su još neki izvanredni rezultati pojedinih vrsta kitova i foka iz Severnog mora. Tako na primer, morski slonovi mogu ostati pod vodom preko 2 sata i spustiti se na dubinu preko 1.500m. Carski pingvin (Emperor Penguin) drži rekord među pticama sa 480m i 18 minuta pod vodom izmerenih 1990. godine.
 
Carski pingvini 
 
(Izvor: časopis "Ronilački svet" izdanje iz marta 2006. godine)
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2018 aida-srbija.