Info

 
Ako se ikada zadesite u Grenadi, u Zapadnoj Indiji, ne propustite da zaronite na obližnjoj lokaciji za turističko razgledanje podvodnog sveta, poznatoj kao “podvodni park”. Naime, skulptor po imenu Džejson Tejlor (Jason Taylor) načinio je veoma neobične statue u ljudskom obliku, koje su smeštene – na dnu mora. Na datoj fotografiji se može videti pomenuti projekat, koji se nalazi na dubini od 5 metara i prostire se isto toliko u prečniku. Zamislite da ronite među ovim statuama koje pevaju sagu o izgubljenom svetu!? Neki će prizor okarakterisati kao jeziv, a neki kao fantastičan, ali je činjenica da ga niko ne može zanemariti, niti umanjiti njegovu atraktivnost, koja vas sve jače vuče natrag u more.
 
Ko je zapravo Džejson Tejlor?
 
Detaljnije...
 
Apsolutni rekorderi
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
Kit ulješturaApsolutni rekorder, ne samo kod sisara već kod svih živih bića koji udišu vazduh plućima, je kit ulještura (Sperm whale). U veoma jakoj konkurenciji on ima najveću zabeleženu dubinu. Na obalama Dominikanske republike, u Karibima, 1991. godine naučnici okeonografskog instituta Woods Hole zabeležili su zaron jednog od posmatranih kitova na 2.000m, koji je trajao 1 sat i 13 minuta.
 
 
Pretpostavlja se da to nije njihova granica, jer su neka kasnija ispitivanja pokazala da su sposobni za zarone i preko 3.100m.
 
 
Zabeleženi su još neki izvanredni rezultati pojedinih vrsta kitova i foka iz Severnog mora. Tako na primer, morski slonovi mogu ostati pod vodom preko 2 sata i spustiti se na dubinu preko 1.500m. Carski pingvin (Emperor Penguin) drži rekord među pticama sa 480m i 18 minuta pod vodom izmerenih 1990. godine.
 
Carski pingvini 
 
(Izvor: časopis "Ronilački svet" izdanje iz marta 2006. godine)
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.