Info

 
U iščekivanju svetskog prvenstva u Egiptu, izdvojili smo za vas jedan vrlo zanimljiv članak sa jednog reklamnog sajta :  Nema dovoljno reči o tome koliko je “Irska/Davenport” spremna da ide daleko, kako bi pronašli najbolji način za isticanje BMW  Efficient Dynamics filozofije. Ili u ovom slučaju, to je bio samo još jedan primer koliko daleko su spremni otići, kao agencija zaroniti u dubine Crvenog mora, da bi ekološki svesnom svetu preneli poruku u najnovijoj komercijalnoj formi.
 
Detaljnije...
 
Apsolutni rekorderi
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
Kit ulješturaApsolutni rekorder, ne samo kod sisara već kod svih živih bića koji udišu vazduh plućima, je kit ulještura (Sperm whale). U veoma jakoj konkurenciji on ima najveću zabeleženu dubinu. Na obalama Dominikanske republike, u Karibima, 1991. godine naučnici okeonografskog instituta Woods Hole zabeležili su zaron jednog od posmatranih kitova na 2.000m, koji je trajao 1 sat i 13 minuta.
 
 
Pretpostavlja se da to nije njihova granica, jer su neka kasnija ispitivanja pokazala da su sposobni za zarone i preko 3.100m.
 
 
Zabeleženi su još neki izvanredni rezultati pojedinih vrsta kitova i foka iz Severnog mora. Tako na primer, morski slonovi mogu ostati pod vodom preko 2 sata i spustiti se na dubinu preko 1.500m. Carski pingvin (Emperor Penguin) drži rekord među pticama sa 480m i 18 minuta pod vodom izmerenih 1990. godine.
 
Carski pingvini 
 
(Izvor: časopis "Ronilački svet" izdanje iz marta 2006. godine)
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2018 aida-srbija.