Preminuo je prvi "najdublji" čovek na svetu - Rejmondo Bačer
Novosti - Arhiva
 
Raimondo BucherPionir ronjenja na dah i podvodnih aktivnosti, Italijan Rejmondo Bačer (Raimondo Bucher), preminuo je pre par dana, u svojoj 96-toj godini. Onima koji su više istraživali na našem sajtu, Rejmondo je već dobro poznat, jer su se mogli  susresti sa tekstom koji smo svojevremeno pisali o njemu, kao prvom "najdubljem" čoveku na svetu.
 
Rejmondo Bačer je postavio prvi zvanično priznati svetski rekord u ronjenju na dah 1949. godine, kada je zaronio na 30m dubine u blizini Napulja, u prisustvu zvaničnika Italijanske federacije vodenih sportova. U to vreme bio je ozbiljan ronioc i iznad svega, bio je čovek koji je započeo istoriju ronjenja na dah kao sporta.
 
 
1952. godine zaranja još dublje, na 39m, što je prvi put i dokumentovano kamerom, a iste godine postaje i nacionalni prvak u podvodnom ribolovu. Njegova ljubav prema podvodnom svetu je bila apsolutna i neograničena. Takođe je dao svoj veliki doprinos u razvoju podvodne fotografije, kao i u podvodnom dokumentarnom filmu. Dizajnirao je prvu podvodnu kameru sa O-prstenovima. U ronjenju sa bocama koristio je prsluk koji je sam napravio. 1953. godine vodio je ekspediciju u Crvenom moru, gde se snimao film "Šesti kontinent".
 
Godine 1956. bio je prvi koji je otkrio neverovatne lokacije  za arheološka podvodna istraživanja u Mediteranu. Otkrio je i istražio drevni rimski grad pod vodom Portus Julius, u blizini Napulja. Nastavio je da roni, prateći svoje raznolike interese, sve do svoje duboke starosti. Čak i u 85-toj godini života mogao je da zaroni na dubinu od 83 metara i snimi dokumentarni film o olupini Klearkos.
 
Jednom prilikom je rekao:
"Stari ste onda kada se odreknete uživanja u životnim dražima i kada izgubite onaj entuzijazam koji imaju deca dok otkrivaju svet".
 
 
(Izvor: deeper blue)
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.