Info

 
Ako se ikada zadesite u Grenadi, u Zapadnoj Indiji, ne propustite da zaronite na obližnjoj lokaciji za turističko razgledanje podvodnog sveta, poznatoj kao “podvodni park”. Naime, skulptor po imenu Džejson Tejlor (Jason Taylor) načinio je veoma neobične statue u ljudskom obliku, koje su smeštene – na dnu mora. Na datoj fotografiji se može videti pomenuti projekat, koji se nalazi na dubini od 5 metara i prostire se isto toliko u prečniku. Zamislite da ronite među ovim statuama koje pevaju sagu o izgubljenom svetu!? Neki će prizor okarakterisati kao jeziv, a neki kao fantastičan, ali je činjenica da ga niko ne može zanemariti, niti umanjiti njegovu atraktivnost, koja vas sve jače vuče natrag u more.
 
Ko je zapravo Džejson Tejlor?
 
Detaljnije...
 
Apnea ponovo u Ginisovoj knjizi!
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
Tom Sietas u emisiji - videoU aprilu mesecu ove godine imali ste prilike da na našem sajtu pročitate vest o najnovijem Ginisovom rekordu u apnei, postavljenom od strane poznatog iluzioniste Dejvida Blejna (David Blaine), u još poznatijoj šou-emisiji Opre Vinfri (Oprah Winfrey). Njegov tadašnji rekord iznosio je 17’04’’. Ovaj rekord oborio je Tom Zitas (Tom Sietas) . A ko bi drugi!?
 
 
I pored toga što je AIDA svetski rekorder u disciplini STA , Tom Zitas je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, kao čovek koji može najduže da zadrži dah na svetu. Događaj se odvijao u televizijskoj emisiji “Uživo sa Redžis i Keli” (Live with Regis and Kelly) , gde je Tom dobrovoljno nastupio. Nakon što je pluća napunio čistim kiseonikom, pod vodom je proveo čitavih 17’19’’. Ovim je svakako ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Inače, događaj se desio u petak, 19. septembra 2008. godine.
 
Tokom protekle nedelje, u Njujorku je tradicionalno održana nedelja obaranja Ginisovih svetskih rekorda, koja ima za cilj da mnogim entuzijastima pruži priliku da pokažu svetu svoje ekstremne i zadivljujuće sposobnosti, koje će biti upisane u Ginisovu knjigu svetskih rekorda. Između ostalog, ovom prilikom su i najavljeni neki rekordi koji će biti objavljeni naknadno u postojećem izdanju, Ginisova knjiga svetskih rekorda 2009, gde će se naći i poznati holivudski par Bred Pit (Brad Pitt) i Anđelina Džoli (Angelina Jolie), kao najmoćniji glumac i glumica, a i pevačica Britni Spirs, (Britney Spears), kao najtraženija osoba na internetu.
 
Ginisova knjiga svetskih rekordaOva knjiga izlazi svake godine u 100 zemalja i na 25 jezika, a čini zbirku superlativa, od neverovatnih ljudskih podviga do ekstremnih pojava koje se mogu naći u prirodi. Prvo izdanje, koje je izašlo 1955. godine, objavila su dva brata, Ros i Noris Mekvajrter (Ross and Noriss McWhirter), britanski atletičari i novinari, a finansirala je irska fabrika piva “Ginis” (Guiness). Zbog velike popularnosti knjiga je bila najtiražnija na svetu (posle Biblije), a broj potencijalnih rekordera je iz godine u godinu rastao. Mahom su to bili ljudi željni makar spomena u Ginisovoj knjizi i koji nisu odoleli izazovu da u bilo čemu budu NAJ u svetu. A upravo taj superlativ je i glavni Ginisov moto.
 
Ginisovi svetski rekordi je i danas najprodavanija knjiga na svetu, te po ostvarenoj zaradi i sama ulazi u sopstvene stranice kao rekorder.
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2018 aida-srbija.