Info

 
 
Ronjenje je sport iz daleke prošlosti. Ali nije od samog početka bio sport. Morske dubine oduvek su privlačile čoveka. Prvi zaron je nastao onda kada i čovekova potreba za preživljavanjem, u potrazi za hranom a potom i za dragocenostima koje su na mnoge načine mogle da mu obezbede opstanak.
 
Detaljnije...
 
BMW i ronjenje na dah
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
BMW reklama U iščekivanju svetskog prvenstva u Egiptu, izdvojili smo za vas jedan vrlo zanimljiv članak sa jednog reklamnog sajta :  Nema dovoljno reči o tome koliko je “Irska/Davenport” spremna da ide daleko, kako bi pronašli najbolji način za isticanje BMW  Efficient Dynamics filozofije. Ili u ovom slučaju, to je bio samo još jedan primer koliko daleko su spremni otići, kao agencija zaroniti u dubine Crvenog mora, da bi ekološki svesnom svetu preneli poruku u najnovijoj komercijalnoj formi.
 
Voditelj strategije, Džejson Najt (Jason Knight), objašnjava pozadinu ovog kreativnog razmišljanja i njegove realizacije: "Nove komercijalne televizije su deo integrisane komunikacijske kampanje, čija je namera da ilustruje BMW-ovu filozofiju o povećavanju učinka goriva i smanjenju emisije CO2, bez kompromisa na njegovo osnovno opredeljenje za performanse i užitak vožnje. Suština je - “Manje goriva, više performansi” - motiv koji je formirao okosnicu filozofije inženjera BMW-a tokom poslednjih 30 godina. BMW EfficientDynamics je holistička filozofija i obuhvata niz tehnologija i inovacija koje su usmerene na jedan cilj - uvećanje radnog pogona s najmanje količine goriva."
 
Guillaume Nery Reklama od 45 sekundi, pod naslovom "Diver", prikazuje ronioca na dah Giljoma Nerija (Guillaume Nery) i njegov zaron na -113m dubine, kojim je nedavno postigao novi svetski rekord u disciplini CWT. Sagovornik objašnjava da iako svako ima isti kapacitet pluća i svi udišemo isti vazduh, ronioce na dah izdvaja način na koji njihovo telo može iskoristiti taj vazduh. On još naglašava da je tehnika ronjenja veoma bitna, njome možemo postići ekonomično kretanje pod vodom, a samim tim i  maksimum performansi iz samo jednog udaha. Komentar Bronvina Kriga (Bronwyn Krige), jednog od glavnih lidera tima BMW-a, glasi: "Analogija ronjenja na dah savršeno odgovarao konceptu BMW EfficientDynamics. Ronioc je usredsređen na tehniku i ekonomično kretanje, na konzerviranje energije i povećanje njegovog učinka, uz minimalnu potrošnju vazduha. Ukoliko na isti način BMW bude u mogućnosti da poveća njegov učinak, koristeći se svojim naprednim tehnologijama za ekonomisanje sa gorivom, smanjiće se i emisije ugljen-dioksida, što doprinosi očuvanju čovekove sredine. Kao rezultat ove jedinstvene sličnosti, uradili smo vrlo jednostavnu, ali moćnu reklamu, čija poruka zaista zavisi od neverovatne podvodne kinematografije."
 
Režiser Greg Grej (Greg Gray) iz kompanije Velocity Films, snimao je ovu podvodnu reklamu u Dahabu, u Egiptu. Zbog velike dubine na kojoj se reklama snimala, za posadu je bilo nemoguće da primeni jedan video sistem za snimanje i, kao rezultat toga, svi su bili primorani da završe kurs ronjenja. Greg kaže: "Vrlo je teško snimati u takvim dubinama, jer je najveći problem komunikacija. Na tim dubinama prosto je nemoguće koristiti ruke za signaliziranje. Ali bili smo vrlo sretni da je Rob kvalifikovani ronioc za velike dubine, pa su nam njegove veštine i snimanje pod vodom zaista pomogli. Pravi je talent za reklame, tu dolazi do izražaja njegova neverovatna sposobnost da napravi kadar i time doprinese umetničkoj vrednosti podvodne fotografije. Sve što vidite u reklami je snimao sam, po sopstvenoj volji. Tu nema trikova i preuređenih kadrova, niti bilo kakve animacijske taktike. Sve je zaista snimao pod vodom."
 
Guillaume Nery Takođe, u podvodnom snimanju pomagao je i francuski snimatelj Didier Noirot, čije se bogato praktično iskustvo u snimanju dokumentarnih filmova sa najčuvenijim okeanografom Žakom Kustoom (Jacques Cousteau) pokazalo neprocenjivo za posadu. "Nije Didier samo pružio pomoć kada je bilo potrebno da za nas snima u dubini, već je takođe pomogao pružanjem nekih tehničkih instrukcija za snimanje u dubokim vodama" – istakao je Grej. Ali dok je snimanje u vodi samo po sebi izazovan proces, snimanje ipak nije prošlo bez nekoliko drugih komplikacija. Objašnjava Grej: "Tokom snimanja uplovili smo u morski rezervat, što je značilo da nismo bili u mogućnosti da se usidrimo i počnemo snimanje, zbog straha od oštećenja ispod grebena. Tako smo morali vezati naš brod za drugi brod koji je tada bio pričvršćen na privezištu. Pored toga, egipatske vlasti su vrlo stroge kada je u pitanju dužina vremena koje se može provesti na vodi, tako da mi je bilo prilično teško da se toga pridržavam. Svako prekoračenje se oporezuje. Imajući na umu da je Giljom Neri morao ići na velike dubine za svaki snimak, a bilo je očito da će svaki zaron potrajati, jako nam je bilo važno da mu damo dovoljno vremena za odmor između svakog zarona. Zbog vrlo strogih parametara sigurnosti ronjenja, morali smo se pridržavati svih pravila prilikom ronjenja na ovoj dubini, a naše vreme provedeno pod vodom svaki dan moralo je biti ograničeno na maksimalno četiri sata, što znači da smo bili u skladu sa vrlo strogim rasporedom, tako da ni jedan sigurnosni ronioc nije bio ugrožen."
 

Uprkos svim tim poteškoćama, i agencija i klijenti su oduševljeni konačnim proizvodom. Komentari generalnog direktora BMW Brand Management-a, Xoliswa Ndungane, je sledeći: "Vrlo smo zadovoljni našom saradnjom sa agencijom “Irska/Davenport” i našom novom reklamom. Analogija ronioca na dah u potpunosti odgovara našim komunikacijskim porukama i savršeno pruža vrlo precizan i suštinski prikaz BMW EfficientDynamics filozofije."

BMW "Diver" TV reklama trenutno se prikazuje na DStv, M-Net i SABC (kanali 2 i 3).

 
 

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.