Kiša novih svetskih rekorda
Novosti - Arhiva
petak, 04 jul 2008
 
VIDEO snimak zarona -113m-Guillaume Nery I pored letnje vreline, koja se intenzivno oseća i ispod vodene površine, sa svih strana sveta obasipa nas kiša novih svetskih rekorda. Najnoviji dolazi sa Mediterana, iz blizine Nice u Francuskoj, gde je Giljom Neri (Guillaume Nery) ostvario svoju najavu obaranja svetskog rekorda u CWT 3. jula 2008. godine a koji sada iznosi -113m (video) . Dan ranije, u Hamburgu, Tom Zitas (Tom Sietas) oborio je prošlogodišnji rekord Stiga Severinsena od 186m u DNF.
 
 
Tom SietasA sve je počelo na dalekim Bahamima, početkom aprila ove godine. Nakon dvostrukog uspeha Wilijama Trubridža (William Trubridge) u "Vertical blue" takmičenju, početkom juna Tom Zitas je zabeležio novi svetski rekord u STA, u Atini. Samo nekoliko dana nakon toga, još južnije, u Dahabu, Natalija Molčanova (Natalia Molchanova) je takođe ostvarila dvostruki svetski rekord, u disciplinama FIM i CNF. S obzirom da je Tom Zitas najavio nekoliko obaranja ove godine, 02. 07. 2008. je usledio još jedan svetski rekord. Radi se o disciplini DNF, inače Tomova najdraža disciplina, u kojoj je njegov prethodnik Stig Severinsen držao rekord od 186m, a koji je Tom sada premašio za 27m, pa novi svetski rekord u DNF sada iznosi 213m. Događaj se odvijao u Hamburgu, a zaron je trajao 4min. i 19sek.
 
Tom SietasI dok se Tomov fantastičan zaron još uvek prepričava, nedoumicama tipa "koliko dugo se ventilirao?" ili "kako je moguće da sa 10kg tegova oko vrata...?" Zitas nam ne ostavlja ni malo vremena za otrežnjenje. Već je počeo sa pripremama za obaranje i trećeg svetskog rekorda u bazenskim disciplinama, u dinamici sa perajama (DYN), gde svetski rekord trenutno drži Dejv Mulins (Dave Mullins) , a koji iznosi 244m (video) . Sezona brojnih obaranja je tek počela, pa će više informacija o ovom i narednim događajima biti uskoro na našem sajtu, kao i na sajtu AIDA International.
 
Veliko uzbuđenje koje nam još predstoji ovoga meseca, kada su u pitanju obaranja svetskih rekorda, je i najava Herberta Niča (Herbert Nitsch) u svim dubinskim disciplinama (FIM, CWT, CNF, VWT i NLT) , kao i u STA. Zaroni će se odvijati u dubinama mora oko Grčkog ostrva Krit, a počeće 19. jula 2008. godine. Detaljnije o ovome možete pronaći na njegovom zvaničnom sajtu .
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.