Novi Ginisov rekord u apnei
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
petak, 02 maj 2008
 
David Blaine 

Poznati američki iluzionista Dejvid Blejn (David Blaine) ušao je u Ginisovu knjigu rekorda zadržavanjem daha u vodenoj kugli čak 17 minuta i 4 sekunde. Ovaj događaj prikazan je uživo 30. aprila 2008. godine na televiziji, kada je Dejvid bio gost u šou-programu poznate američke voditeljke Opre Vinfri (Oprah Winfrey). 

David BlaineZanimljivo je da je Dejvid nedavno na Kajmanskim ostrvima u bazenu držao dah 16’09’’ dok je broj otkucaja njegovog srca bio ispod 46 u minuti. Kod Opre, sama priroda događaja (javni nastup na televiziji uživo) i veliko uzbuđenje doprinelo je da Dejvidovo srce brže kuca. Nakon što je napunio pluća čistim kiseonikom, broj otkucaja srca u prvim minutama apnee bio je oko 130 u minuti, da bi ubrzo pao ispod 100 i tako se održao prilično dugo vremena. U petnaestom minutu apnee bio je 124. Ubrzan rad srca doprinosi i ubrzanoj potrošnji kiseonika, pa se brže jave i kontrakcije usled povećanog nivoa ugljen-dioksida. No, očigledno je njegov trening na toleranciju CO2, koji obavlja redovno svako jutro, bio sasvim dovoljan da to iskompenzuje. U poslednjoj minuti rad srca je postao isprekidan, pa je Dejvid počeo da izranja sa dna vodene kugle, ali je glavu zadržao ispod vode još pola minute duže od starog rekorda koji je iznosio 16’32’’. “Zaista sam mislio da neću uspeti. U toku 12-tog minuta osetio sam jake bolove, a u 14-toj minuti postali su nepodnošljivi. Još uvek osećam kao da me neko udario u stomak najjačim udarcem kojim je mogao” izjavio je kasnije Dejvid Blejn.

Pored izvesnog pritiska koji je inače prisutan kod većine tokom javnog izvođenja, objašnjava Dejvid, postojalo je i nekoliko neočekivanih stvari koje su mu odvraćale pažnju. Prvenstveno je to bio monitoring njegovog srca, koji je bio dovoljno blizu njegovog uha, da može čuti otkucaje svog srca, a zatim i način izvođenja u vodenoj kugli, gde je noge morao čvrsto držati prikovane za dno kugle, dok u bazenu slobodno pluta i ne mora da misli o tome, pa je i mnogo opušteniji.

 

David BlaineInače, Dejvid Blejn poznat je i po svom javno izvedenom pokušaju obaranja rekorda u zadržavanju daha od 8’58’’ još u novembru 2006. godine, kada je više hiljada ljudi bilo svedok ovog događaja u Linkoln centru za primenjenu umetnost u Nju Jorku (New York), a koji je prikazan i na video bimu. Pokušavajući da se oslobodi lanaca, Dejvid je proveo pod vodom 7’08’’ bez uspeha da oslobodi noge, pa su ga spasioci izvukli iz vodene kugle. Pre ovog događaja, u maju iste godine, Dejvid je imao još jedan zanimljiv podvig, na istom trgu. Naime, proveo je čitavih nedelju dana u svojoj kugli, zaronjen u vodu. Jedino što je imao je maska  na licu, crevo sa dovodom vazduha i neki oblik “pupčane vrpce” preko koje je dobijao hranu. Praktično, živeo je nedelju dana ponovo kao embrion u majčinoj utrobi. Koža na šakama mu je bila toliko smežurana i počela je da se ljušti, da su se doktori ozbiljno zabrinuli, pa su mu naknadno stavili zaštitne rukavice. Sve u svemu, posle ovog podviga Dejvid je prikladno hospitalizovan i uspešno se oporavio.

Na pitanje kako i zašto se odlučio na obaranje ovog svetskog rekorda, Dejvid odgovara: “Još u najranijem detinjstvu fascinirala me sama ideja o dugom zadržavanju daha i kada sam imao 5 godina inspiracija je potekla od Hudinija i njegovih nastojanja da izdrži što duže pod vodom. Potom sam s lakoćom pobeđivao u svom plivačkom timu YMCA iz Bruklina, dok smo se takmičili međusobno ko će preplivati celu dužinu bazena bez disanja. U svojoj jedanaestoj godini držao sam dah 3 minute i 30 sekundi. Od tada se borim da zadržim dah sve duže i duže. Upoznavanjem mog sadašnjeg trenera, Kirka Kreka, koji me naučio kako da se opustim, moj sledeći izazov bio je kontrolisanje rada srca, odnosno njegovo usporavanje. Shvatio sam da primenom dobrog kardio treninga i pravilnom ishranom čovekovo telo može funkcionisati kao zdrava i snažna izdržljiva mašina. Takođe koristim određene tehnike kontrole osećanja i misli. Taj osećaj se ne može opisati, ali kada nekome želim objasniti onda kažem da, kada držim dah, zamišljam kako ponirem u ambis okeana i kako tada sve polako nestaje…”

David Blaine 

 

 
< Prethodno
Copyright 2020 aida-srbija.