Podvodna umetnost
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
Grenada, podvodni parkAko se ikada zadesite u Grenadi, u Zapadnoj Indiji, ne propustite da zaronite na obližnjoj lokaciji za turističko razgledanje podvodnog sveta, poznatoj kao “podvodni park”. Naime, skulptor po imenu Džejson Tejlor (Jason Taylor) načinio je veoma neobične statue u ljudskom obliku, koje su smeštene – na dnu mora. Na datoj fotografiji se može videti pomenuti projekat, koji se nalazi na dubini od 5 metara i prostire se isto toliko u prečniku. Zamislite da ronite među ovim statuama koje pevaju sagu o izgubljenom svetu!? Neki će prizor okarakterisati kao jeziv, a neki kao fantastičan, ali je činjenica da ga niko ne može zanemariti, niti umanjiti njegovu atraktivnost, koja vas sve jače vuče natrag u more.
 
Ko je zapravo Džejson Tejlor?
 

Ima 32 godine i kreator je ovog neobičnog parka. Inače, mladić je u potpunosti osposobljen za zaron,  instruktor je s preko 14 godina ronilačkog iskustva iz svih krajeva sveta. U maju 2006. godine je postavljen ovaj prvi svetski podvodni park skulptura, u Moliniere Bay, u Grenadi. Njegov rad odmah je dobio  međunarodno priznanje, ali iza ogledala slave nalazi se njegova ekstremna borba za ovo jedinstveno delo. Naime, bio je primoran da proda i svoju kuću da bi dovršio svoj projekat.

Podvodna galerija skulptura je projekat sa ciljem da se stvori jedinstven prostor koji naglašava procese zaštite podvodne sredine i istražuje složene odnose između umetnosti i njene okoline. Projekat je platforma za promociju i regeneraciju brodskog života. Džejson koristi skulpturu kao sredstvo za transport nade i ekološke svesti. To nam pomaže u razumevanju potreba zaštite prirodnog bogatstva u svetu. Džejson Tejlor je inspirisan delima Ričarda Longa (Richard Long), Krista i Klausa Oldenberga (Christo and Claus Oldenberg), koja su usmerena na vezu između objekta i okoline.

Statue na dnu moraTrenutno se na dnu mora nalaze 65 skulpture, ukupne površine od 75 kvadratnih metara. Sve skulpture teže oko 20 tona. Džejson je počeo vajanje februara 2006. godine i završi ceo projekat  u junu 2007. Skulpture su smeštene u plićaku, a jasno se mogu gledati uz pomoć ronioca, snorkiranjem ili jednostavno iz čamaca sa providnim dnom korita.

Većina skulptura je izrađena od cementa, koji ima nizak kiselinski sastav i tako ne predstavlja opasnost za okolinu. Sve ove forme daju tvrdu strukturu koja omogućava razvoj korala i algi, pa tako postaje osnova za novi koralni greben, koji su počeli polako da iščezavaju tokom poslednjih godina. Ovako se ujedno razvija i celokupni morski život na kolonije, jer od koralnih grebena zavisi opstanak velikog broja vrsta u podvodnom svetu. Postoji nekoliko osnovnih činjenica šta to čini ove skulpture u moru tako atraktivnim:


1. Objekti se u vodi povećavaju za 25% a kao posledica toga čine nam se bliže.
2. Boje skulptura se menjaju, jer se svetlost apsorbuje i reflektuje na različite načine, a dubina vode ima još veći uticaj na ovu pojavu.
3. Izvor svetla u vodi dolazi sa površine, što proizvodi efekat kaleidoskopa, podstaknut pokretima vode, struje i turbulencije.

Grenada, podvodni parkOva postavka se sastoji iz dva dela. Jedan deo čini grupa od 26 pojedinačnih figura, koje predstavljaju 26 Gracija ili Boginja ljupkosti. Drugi deo predstavlja pojedinačne figure, od kojih svaka simbolizuje ili oslikava jednu legendu. Jedna takva je i legenda o Sijeni. Sijena je grad u Egiptu, a ime je dobilo po žutoj zemljanoj boji, koja ovde preovladava. Čelična skulptura temelji se na liku iz kratke priče "Jedan drugačiji Okean" autora Jakova Rosa (Jakov Ross). Po ovoj priči, Sijena je mlada devojka, sportistkinja, koja je blagoslovljena darom za ronjenje. Ona je, nakon izdaje, gonjena od strane lovaca na potopljeno blago i njena priča završava tragično.

Prednjim i zadnjim delom skulpture se nalaze u području od peska i olupine, kako bi privukle morski život i podsticale formiranje korala. Vremenom, skulpture će na taj način podstaći i evoluciju života na kopnu u blizini, a samim tim i njegovih ljudi. Struktura metalnih skulptura omogućava da protok vodene struje kroz telo skulpture stvara idealna staništa i služi praktično kao filter za hranjenje organizama. Stoga, skulptura ne samo da oslikava legendu, nego i pomaže u morskom svetu. Ponekad zbog smera i snage struje ceo rad je prekriven ili čak izgubljen, ali samo do sledećeg puta kada se likovi ponovo pojavljuju i u potpunosti su vidljivi.

 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.