Sećanje na Luaka Lefermea
Novosti - Arhiva
Autor Sirenica   
utorak, 15 april 2008
 
Luak Leferme 11. aprila ove godine navršilo se tačno godinu dana od pogibije jednog izuzetnog ronioca na dah. Tridesetšestogodišnji Francuz Luak Leferme (Loic Leferme), vlasnik tri svetska rekorda u najtežoj disciplini (NL-No limit) tragično je završio na dubini od -171m. Nemili događaj se desio u toku treninga i pripreme da obori aktuelni svetski rekord od -182m, koji je držao Austrijanac Herbert Nič (Herbert Nitsch), kada je iz nepoznatih razloga oprema za podizanje ronioca na površinu otkazala. Na žalost, Luak na toj dubini nije imao više nikakve šanse. Zadesila ga je potpuno ista sudbina kao i njegovu zemljakinju Odri Meštre (Audrey Mestre), suprugu takođe dobro nam poznatog Fransiska Pipina Fererasa, koja je na isti način i na sličnoj dubini stradala 12. oktobra 2002. godine.
 
Podsetimo se da je Luak Leferme svoj prvi svetski rekord od -137m u ovoj disciplini postavio još davne 1999. godine, a drugi od -162m tri godine kasnije. Zatim je 2004. usledio i treći od -171m, koji je Herbert Nič oborio 2. oktobra 2005. i tada zaronio na -182m. 2007. Luak se spremao da ga nadmaši. Danas ovaj "najdublji" čovek na svetu, kako zovu Herberta, drži rekord od neverovatnih -214m.
 
I onda...ne možemo da se ne zapitamo, da je Luak Leferme poživeo dovoljno dugo, da li bi se između njega i Herberta ponovila priča o večitom rivalitetu Žaka Majola i Enca Majorke, opisanog u legendarnom filmu Luka Besona "The Big Blue"!?
 
 
The Big Blue
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.