Ronjenje brzinom delfina
Ronjenje na dah - Zanimljivosti
 
Nova "igračka" dizajnirana i patentirana u Nemačkoj, u kompaniji "Rotinor Gmbh", a čiji je autor Oliver Švajcer, možda već ove sezone može da vam pruži izuzetnu avanturu. Igru s talasima, ronjenje i osećaj kao da ste delfin...Zove se jednostavno - Seabob (Sibob).

Seabob„Seabob" je opremljen specijalnim, potpuno ekološkim „jetstream" sistemom (mlazno strujanje), koji koristi silu vode usisane pomoću električnog impelera i izbačene pod velikim pritiskom. Izdržljiv i tih električni motor od 5 KS napaja se energijom iz „Seabob-Power High-Energy Li-Ion" akumulatora, smeštenog u centru plovila, sastavljenog od 12 ćelija, koje su dugačke 23 cm i teške kilogram. Posle punjenja koje traje od 8 do 12 sati, akumulator traje oko jedan sat. Upravljanje na površini i ronjenje moguće je pomoću jednostavnog prebacivanja težine tela. Lagani pritisak i držanje akceleratora daje konstantnu brzinu koja može dostići maksimalnih 20 km na sat na površini i 15 km/h ispod vode. Simpatični morski bob dug je metar i 29 centimetara, širok 48 i visok 37 centimetara. Na suvom je težak 63 a u vodi 11 kilograma. Bob je nečujan, ekološki siguran i s gumenim odbojnikom, pa neće nikoga povrediti. Zaustavni put je dva metra. U slučaju bilo kakvog problema dovoljno je otpustiti akcelerator i „Seabob" stane. Na malom LCD ekranu mogu se videti svi potrebni tehnički podaci kao što su aktuelno stanje akumulatora, preostala rezerva energije, naponski nivo akumulatora, temperatura vode i dubina ronjenja. Zbog sigurnosti, dubina ronjenja je limitirana na 2,5 m, ali za eksperte se može programirati do dubine od 40 m.

Napravljen od čvrste integralne plastike, koja se koristi za karoserije teško-opteretivih naprava, „Seabob" je dostupan u standardnim bojama - žutoj, crvenoj i srebrnoj, dok su ostale moguće kao opcija. Cena modela kreće se od 6.450 do 11.800 evra. Ekspresni punjač spada u dodatnu opremu i košta još 1.269 evra. Bilo bi pametno nabaviti i zaštitnu torbu (305 evra), ali i mali transporter „za suvo" za 382 evra. Potrebno je još samo da stavite zaštitne naočare i čvrsto se držite. Zabava je zagarantovana, jer zbog ograničene snage od 5 KS za „Seabob" nisu potrebne nikakve dozvole!

Za ronioce postoji specijalni model (limitirana serija za posebne kupce) „Cayago Magnum", sa snažnim akumulatorom (omogućuje četiri sata plovidbe) i jačim motorom podesivim na deset nivoa snage koji omogućuje ekstremne dubine ronjenja.

 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.