Yoga - pojam i značaj Štampaj
Ronjenje na dah - Korisno je znati...
 

YOGA (Joga) je jedna od najstarijih filozofija ljudskog tela i duha. Osnovni princip ove filozofije je sjedinjavanje tela i duha, u skladu sa kosmičkim zakonima. Ova veština datira još od 5000. godine p.n.e. i iako je nekada smatrana oblašću kojom su se bavili samo istočnjački mistici, joga je zapravo praktična disciplina koja nam je svima dostupna i obuhvata svaki vid ljudskog života – fizički, emocionalni i duhovni.

Audrey MestrePraktični aspekt savremenog joga vežbanja obrađuje jednostavan korak-po-korak program za poboljšanje disanja i kondicije, držanja tela, otklanjanje zdravstvenih tegoba i skidanje suvišnih kilograma. S obzirom na činjenicu da su poremećaji ovih telesnih funkcija uzrok preko 50% zdravstvenih problema savremenog društva, takozvanih „bolesti civilizacije”, joga nije ni malo beznačajna. Danas jogu vežbaju svi oni koji osećaju neke tegobe ili su u fazi oporavka, a sve češće je zastupljena i u sportu, kao sastavni deo treninga.

Joga je na naše prostore iz Indije stigla krajem prošlog veka. Sama reč “Yoga” znači jedinstvo izmedju individualne  (Jivatma) i vrhunske duše (Paramatma). To jedinstvo se može postići vežbanjem: aktivnosti (Karma yoga), nesebične ljubavi i predanosti (Bhakti yoga), znanja (Djnana yoga), potpune kontrole svih duhovnih procesa (Radja yoga) ili održavanjem zdravlja i dugovečnosti fizičkog tela (Hatha yoga).

HATHA YOGA je ujedno najsavremeniji i najzastupljeniji vid učenja joge. Reč "Hatha" je kombinacija dve reči: HA- znači mesec, odnosno disajni tok na levoj strani, a -THA znači sunce, odnosno disajni tok na desnoj strani. Hatha yoga nudi način kako da se ujedine prana  (životna energija) i apsana (izdisajna i pročIšćavajuća snaga) usklađivanjem disanja. Vežbanjem Hatha yoge reguliše se aktivnost srca, pluća i mozga, poboljšava se probava i cirkulacija krvi, što ima povoljan uticaj na najrazličitije bolesti. Hatha yoga kombinovana sa meditacijom veoma je delotvorna u slučajevima nervne slabosti, depresije i različitih fobija, te psihosomatskih obolenja koja su posledica neravnoteže između mentalnih, emocionalnih i duhovnih vidova ljudske prirode, što uzrokuje fizičke simptome na koje često ne deluju ni lekovi, ni druge terapije.

Audrey MestreJoga ima višestruki samoobrazujući aspekt. Osobe koje se bave jogom ne ostaju pasivne, već dolaze do visokog stepena svesti, koja im omogućava da dovedu u ravnotežu svoje telo i osobnu prirodu.

 

 

Tri su glavne prakse joge:

1. ASANE (telesni položaji),

2. PRANAYAMA (kontrola disanja) i

3. KRIYE (čišćenje). 
 
 
ASANE su jogijski položaji tela koji prvenstveno deluju na unutrašnje organe (žuč, slezinu, gušteraču, jetru, creva, srce, pluća, krvotok, žlezde sa unutrašnjim lučenjem) za razliku od standardnih vežbi koje deluju na vanjske mišiće. Vežbanje se sastoji od raznih položaja. Svaki položaj ima i svoju suprotnost. Osobe slabog zdravlja i snage najbolje rezultate u početku postižu asanama koje se izvode iz ležećeg položaja. U suštini, svi mogu vežbati asane posle desete godine života. Asane se svrstavaju u korektivne i relaksirajuće vežbe. Sedam osnovnih joga asana za svaki dan su:
 
 
 
 
Salamba sarvanga
Salamba sarvanga
 
Halasan
Halasan
Pashimottanasan
Pashimottanasan
Bhujangasan
Bhujangasan
Dhanurasan
Dhanurasan
Sirhasan
Sirhasan
Shavasan
Shavasan

 
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2019 aida-srbija.