Nova disciplina u apnei
Novosti - Arhiva
petak, 11 april 2008
 
AIDA International na svom oficijelnom sajtu objavila je najavljeno takmičenje u Dahab-u, na popularnoj lokaciji "Blue hole" koje se trenutno održava, a koje svakako privlači pažnju. Radi se o sasvim novoj disciplini - UFC (Unassisted Freediving Competition)  u kojoj nije dozvoljena bilo kakva oprema, osim kupaćeg kostima i štipaljke za nos (noseclip). Postoje 3 osnovna pravila, čiji tvorci su Herbert Nitsch, William Winram, Sebastien Murat i Will Trubridge, a pravila su sledeća:
 
Blue hole, Dahab, Egypt  
 
1. Nije dozvoljena maska, osim noseclip-a; nije dozvoljeno odelo, osim kupaćeg kostima/bikinija; nisu dozvoljena peraja; dozvoljeni su tegovi i obavezan je pomoćni kanap (lanyard) dužine 1.3 metara.
 
2. Dubinu određuje sam takmičar, ali ne dobija penale ako je ne postigne, jer ne postoji tag koji mora doneti na površinu; tokom zarona konop se može doticati otvorenim dlanom ruke, ali ne i držati, niti se sme povlačiti po konopu tokom izrona; penali se dodeljuju za svako povlačenje po konopu, a racuna se 5 metara manje za svaki.
 
3. Nije potrebno odraditi nikakav SP (surface protocol), osim da se takmičar uz pridržavanje konopa i disanja 30 sekundi održi na površini; diskvalifikacija je moguća samo ako usta urone u vodu duže od 2 sekunde ili urone po drugi put u toku tih 30 sekundi; zapljuskivanje talasa se ne računa kao moguće potapanje.
 
Pravila su zasnovana na istraživanju i razvoju što prirodnijeg oblika ronjenja, kako bi zaron bio što interesantniji za posmatranje (koža i kosa ronioca, pokret svih mišića tela, izraz lica...). Praktično, diskvalifikacija takmičara sleduje samo ako ima BO ili teški oblik LMC-a. U ovoj disciplini biće moguće postavljanje nacionalnih i svetskih rekorda ukoliko budu zadovoljeni određeni principi: postignuta dubina mora biti 66% od trenutnog zvaničnog AIDA rekorda u disciplini CNF i bez ikakvog dodirivanja konopa.
 
Više informacija možete dobiti na njihovom zvaničnom sajtu .
 
< Prethodno   Sledeće >
Copyright 2020 aida-srbija.